Utorak, 21. siječanj 2020.

image image image image image
ŠKOLA ZA ŽENE Molièreova komedija

PREMIJERA 31. siječnja 2020.

Pod imenom Jean-Baptiste Poquelin gotovo posve nepoznati Molière, Parižanin rođen 1622. htio je biti tragičar. To neispunjenje želje dječaka koji je po logici trebao naslijediti oca i postati kraljevski tapetar bilo bi tragično, da Molière nije postao paradigma za komediju i utemeljitelj moćne institucije dobro poznate pod imenom Comédie Française. Koliko god se upinjao u tragediji, publika je obožavala njegove komedije koje su bile satira na njemu tako dobro poznatu aristokraciju. Njegova prvoizvedena komedija „Kaćiperke“ doživjela je ovacije u Petit-Bourbonu, a komedija u kojoj će Osječani premijerno uživati u siječnju 2020. u režiji Nikole Zavišića jest „Škola za žene“, praizvedena 1662., samo osamnaest mjeseci nakon notorne „Škole za muževe“. Priča o mizoginu Arnolpheu (42) koji od ranoga djetinjstva odgaja svoju štićenicu Agnes kako bi mu jednoga dana postala supruga koja mu neće nabijati rogove, niti izmaknuti njegovoj kontroli u dramatizaciji Dore Golub, u minimalističkoj scenografiji i oštrim rezovima suvremenosti jamči smijeh. I više od toga.

U gluposti su velike oči…
ŽENE U CRVENOM komedija Davora Špišića

PREMIJERA 7. veljače 2020.

Gorko-slatku komediju o umirovljenoj stjuardesi Tamari i njezinoj kćerki Nori u raljama zelenaškog bankarstva potpisuje Davor Špišić, jedno od najbritkijih pera hrvatske kazališne scene, višestruko nagrađivani prozaist, dramatičar i scenarist, miljenik kritike i publike, sjajan dramski autor, višestruki dobitnik nagrade „Marin Držić“. „Žene u crvenom“ praizvedene su 2013. u koprivničkom Teatru Ludens, a u HNK u Osijeku premijerno će zaigrati u veljači 2020., u režiji Damira Mađarića. Osječka će publika tad moći zaviriti u svojevrstan putopis o putovanju do ljudskosti u neljudska vremena, s karavanom što je čine četiri moćna ženska lika: Tamara, Nora, bankarica Dinka i policajka Anđa, „putopis“ koji je Davoru priskrbila cijeli niz nagrada među kojima se ističe i nagrada publike za najbolji dramski tekst portala Teatra.hr.

 
Ctrl Alt HNK
21. i 22.1. u 19 sati

Nova, 113. kazališna sezona donosi i treći novi posebni program u nizu. Riječ je o novoj manifestaciji okrenutoj mlađoj, posebice studentskoj populaciji. Baš kao na računalu, otvaramo, naime, novi međuprostor u kazalištu kako bi paralelno s našim repertoarom publici prezentirali predstave manjih i alternativnih kazališta koje su se afirmirale na festivalima, pobrale pohvale kako publike, tako i kritike.

Želja nam je da ova manifestacija izraste u festival kojim će se mlađoj publici svake godine nuditi atraktivne predstave. Ove godine prve dvije predstave izvest će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, a preostale ovise o terminu otvorenja novog Kulturnog centra koje je planirano tijekom godine.

Manifestaciju 21. siječnja otvara monodrama Luke Mihovilovića i Gee Gojak „Neprilagođen“ u produkciji Istarskog narodnog kazališta Pula. Riječ je o autorskom projektu glumca i redatelja Mihovilovića i glumice i redateljice Gee Gojak koji se bavi problemom diskriminacije i neprihvaćanja. Već sljedećeg dana osječkoj publici predstaviti će se Srpsko narodno pozorište Novi Sad s dramatičnom komedijom“ Zdrav(o) život(e)/ High life u režiji Nikole Zavišića, s pričom o načinu kako zapravo „opipavamo“ i pamtimo život što ga živimo o osjetima i osjećajima.
ORAŠAR
Petar Iljič Čajkovski
balet

Jedno od najljepših djela klasičnog baleta.

NAKON 6 RASPRODANIH IZVEDBI U PROSINCU, NOVE IZVEDBE U SIJEČNJU!
23., 24. i 25. siječnja u 19 sati  

OBAVIJEST
Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku u procesu je izrade nove službene stranice.
S početkom nove godine, sve informacije moći ćete dobiti na novoj stranici.
Do tada, pratite nas na našim službenim profilima na društvenim mrežama facebook i instagram.

LETAK S DVOMJESEČNIM PROGRAMOM (klikni za više)
_______________________________________________________________________________________________________________________alt_______________________________________________________________________________________________________________________alt_______________________________________________________________________________________________________________________alt_______________________________________________________________________________________________________________________alt_______________________________________________________________________________________________________________________alt_______________________________________________________________________________________________________________________alt_______________________________________________________________________________________________________________________alt_______________________________________________________________________________________________________________________alt_______________________________________________________________________________________________________________________alt_______________________________________________________________________________________________________________________alt

 

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku
Radno vrijeme blagajne svakodnevno od 9-13 sati i sat vremena prije početka predstave.
Subotom blagajna radi od 9-12 sati i sat vremena prije početka predstave.
Nedjeljom blagajna ne posluje.
031/220 749   Županijska 9, 31000 Osijek

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Prihvaćam kolačiće s ove web stranice.