Utorak, 23. srpanj 2019.

image image image image image image image image image
DOLJNJODRAVSKA 11 OSJEČKO LJETO KULTURE
PRAIZVEDBA

27. rujna 2019.
Prisjećati se vlastita odrastanja znači spomenarski podizati spomenik mjestu koje nas je iznjedrilo. Dobro to zna osječki i hrvatski novinar i književnik Drago Hedl koji ovom toplom pričom o dječaku Dadi Königu ovjenčanom Kačićevim perom (2014.) kazuje sliku Osijeka iz pedesetih godina prošloga stoljeća. Kroz ljude koje olako volimo nazivati malima, kroz njihove portrete onkraj ideologizacije, osobito kroz središnji lik omame Juste, „majke hrabrost“, koja ostaje bez svega i svih, no hrabrost i snagu ne gubi, kroza sve koji poput gustog tkiva grad čine gradom, Hedl oslikava razglednicu urbanosti jednoga vremena, za sva vremena. Riječ je o velikoj, zapravo monumentalnoj ansambl-predstavi kojoj je vezivno tkivo ogromna ljubav prema Gradu i trenutku, prema uspomenama koje svi mi u srcu nosimo kao najljepše hamajlije koje je Hedl kolažno sabrao u prelijepu razglednicu svojega i našega Grada.  Praizvedena 28. lipnja na Osječkom ljetu kulture u ambijentalnoj izvedbi uz obalu Drave, u scenarijskoj dramatizaciji i režiji Zlatka Svibena, „Donjodravska obala“ (s „lj“ ili bez njega) u rujnu pompozno otvara 113. kazališnu sezonu.

Ako bismo, onda neka je po sjećanjima…
CARMEN Georges Bizet
opera u četiri čina

VIDEO

„Kobie van Rensburg, kao pjevač koji je postao redatelj, nema potrebe od opere činiti nešto što ona nije. On pušta operu Carmen da bude ono što jest, koloplet strasti, ljubavi i ljubomore, koji gradi prvenstveno vodeći računa o cjelini – cjelini glazbene drame i cjelini svih elemenata predstave.“ Davor Schopf, Vijenac

Vječna priča o imenu ljubavi što ga prečesto dodjeljujemo pogrešnim stvarima, kao da su strast i ljubav jedno te isto. Priča o plesu erosa i tanatosa na tankoj žici koju životom zovemo u novom ruhu, sa scenografiojom-projekcijom i virtuoznom vivisekcijom likova redatelja van Rensburga, pod ravnanjem maestra Filipa Pavišića.

 
SUGAR mjuzikl P. Stonea, J. Stynea i B. Merrilla

VIDEO

Posljednja glazbena premijera 112. kazališne sezone, filmski hit nastao prema arhetipu nezaboravne Merilyn Monroe, vješto prebačen na kazališne daske scenskim čarobnjaštvom Billyja Wildera, „Sugar“, pomela je publiku, razgalila kritiku. Mjuzikl je to izašao iz režijske kuhinje Nine Kleflin, predstava koja obećava repertoarnu dugovječnost.

„Redateljica Nina kleflin izvrsno je kreirala tu dvostruku misiju šećernog spektakla kojeg nam je servirala. Suvereno je vodila izdrilani i raspoloženi tim performera u slavu najsočnije zabave.  U zamamnom, sinkopirajućem ritmu naracije, pratili smo kultnu priču o lumpenproleterima koji se za šaku dolara zlopate po špelunkama, peronima i hotelima punim matorih sponzora.“ Davor Špišić, Telegram
 
BUBA U UHU GEORGES FEYDEAU
vodvilj

Redatelj Jasmin Novljaković Feydeauov vragolasti teatar interpretativno ostavlja u shemi atrakcija… Vodvilj je to stalnih nesporazuma i kratkih spojeva, vrtoglava ritma i lakoće, u kojemu je najvažnije da sve izgleda nevjerojatno nonšalantno, dok se osobe i publika stalno na neki način povlače za nos i preko ruba.“ Anđela Vidović, Vijenac

Feydeau se oduvijek i do kraja obrušava na malograđanštinu, pa tako i „Buba u uhu“ do burleske uzdiže mogućnost preljuba koja u uho uskače poput buhe i škaklja. Bez drugog motiva osim zabave i smijeha koji nam produžava život. Kažu.
 
UMJETNOST POVEZUJE Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku potpisalo je Ugovor o poslovnoj suradnji s tvrtkom AUTO MALL u vlasništvu gospodina Mladena Pejičića.
RICHARD III GRBAVI Damir Mađarić
crna komedija
Gostovanje u Rovinju na Festivalu Rovinj art & more
nedjelja, 14. srpnja
EMET Ivana Šojat
drama

„Punokrvni teatar je onaj koji ima snage graditi se kao mjesto beskompromisnog društvenog korektiva. Hvata se u koštac s mračnim temama. izbacuje kosture iz ormara, ruši tabue i bori se. Takav garažni otpor stvoren je 10. studenog u HNK u Osijeku gdje je praizvedena scenska verzija romana „Emet“ Ivane Šojat, prometnuvši se u razorni umjetnički malj.“ Davor Špišić, Jutarnji list

Priča o slikarici Luciji i njezinim mračnim obiteljskim tajnama u režiji Sam M.Streleca ovjenčana je Marulom za najbolju predstavu u cjelini i Marulom za režiju na 29. Marulićevim danima.
 
OTHELLO
William Shakespeare
tragedija

VIDEO

Priča o časti i snazi, mržnji i zavisti, podmuklosti koja kalja sve čega se dotakne, ljubomori koja ubija i jede svoju djecu, sve u najboljoj maniri dramskog čarobnjaka Shakespearea, u sjajnoj dramatizaciji Roka Andresa i režiji Damira Zlatara Freya, glumački na najvišoj razini.

„Još jedan primjer vrsne redateljske i dramaturgove suradnje i promišljanja o značenju scenskih događanja… Cijeli ovaj izvrsni koncept ne bi puno vrijedio da osječki ansambl nije odgovorio najbolje što je mogao. Apsolutno svi su dali sve od sebe kako bi iskoristili vrsnu priliku koju su im ponudili Frey i Andres.“ Alen Biskupović, Kazalište.hr
 
LUKAVA UDOVICA Carlo Goldoni
komedija

„Zajedničkim radom Mesarića i Špišića dobili smo osječku verziju „Lukave udovice“ koja je smještena u Osijek na početku 20. stoljeća. Tako se u ovoj adaptaciji pojavljuje Deastičina ulica, stari jezični izrazi, Bosanac, Hrvat, Mađar i Srbin umjesto izvornog Engleza, Španjolca, Talijana i Francuza, a upravo sukobi temeljeni na nacionalnoj tipiziranosti i lokalizaciji omogućuju duhovitost koja ne djeluje plitko, grubo i prvoloptaški.“ Alen Biskupović, Kazalište.hr

„Prepjevani“ majstor Goldoni u osječkom, secesijskom štihu, komedija-pouka o mudrosti srca i ludosti pameti, o životu kakav je nekoć bio i kakav bi iznova mogao biti, o smijehu kao utjesi i utjesi da smo još uvijek djeca. Zato što se smijemo.
 

.

 

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku
Radno vrijeme blagajne svakodnevno od 9-13 sati i sat vremena prije početka predstave.
Subotom blagajna radi od 9-12 sati i sat vremena prije početka predstave.
Nedjeljom blagajna ne posluje.
031/220 749   Županijska 9, 31000 Osijek

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Prihvaćam kolačiće s ove web stranice.