Petak, 14. kolovoz 2020.

Svako nacionalno kazalište pa tako i osječki HNK, kulturni je zavod od neprocjenjiva značenja. Kontinuitet djelatnosti, mjeren već više od 110-godišnjom tradicijom, vrjednota je sama po sebi. Male medaljone iz prošlosti HNK, pod nazivom Kazališni prisjeti, objavljivat ćemo kako bismo ljubitelje Kazališta podsjetili na kamičke koji su (s)tvorili mozaik dosadašnjih postignuća.

PONOVNO BUBA U UHU

Dramski ansambl HNK otpočinje uvježbavanje vodvilja Francuza Georgesa Feydeaua Buba u uhu. Pod redateljskom palicom Jasmina Novljakovića (prva suradnja s osječkim Kazalištem), nastupit će petnaestak glumaca predvođenih Miroslavom Čabrajom u dvostrukoj, glavnoj ulozi.
Buba je posljednji put postavljena na pozornici HNK 22. prosinca 1989. Tada je dramaturg Borislav Mrkšić zapisao: "Teatarska igra kao što je Buba u uhu u urbanim sredinama društvena (je) igra kao što je šah, kao što je poker, koja je zanimljiva i uzbudljiva i na kraju ovog našeg stoljeća atomske bombe i permanentnog nemira".
U toj - sada već davnoj predstavi - zablistao je Damir Lončar u nosećoj, dvostrukoj ulozi, a igrali su još Ana Stanojević, Darko Milas, Velimir Čokljat, Franjo Majetić, Milenko Ognjenović, Mira Katić, Augustin Halas, Anita Šmit, Davor Panić, Radoslava Mrkšić, Zdravko Pavlović, Jasna Odorčić, Đorđe Bosanac i Filip Svetina. Bila je to - u ono vrijeme - najizvođenija predstava na repertoaru HNK.
Nova premijera Bube zakazana je za 26. travnja 2019.


Fotografije:
Davor Panić (Augustin Ferraillon) i Damir Lončar (Victor-Emmannuel Chandebise)
alt
Prizor iz osječke Bube u uhu, 1989.
alt
 

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku
Radno vrijeme blagajne svakodnevno od 9-13 sati i sat vremena prije početka predstave.
Subotom blagajna radi od 9-12 sati i sat vremena prije početka predstave.
Nedjeljom blagajna ne posluje.
031/220 749   Županijska 9, 31000 Osijek

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Prihvaćam kolačiće s ove web stranice.