Utorak, 19. ožujak 2019.

MARATON, LJETO, DANI, KLIK…

 


Uvijek se čudim kako (kazališni) znanstvenici (pre)rijetko u središte pozornosti stavljaju "najkonstitutivniji" element teatarskog čina - publiku. A ona, gotovo je jednaka enigma estetskim traganjima i repertoarnim nakanama. Bez publike - nema kazališta, notorna je činjenica.
Kazališni praktičari - manje ulazeći u sociološka i teatrološka traganja "o biti" gledatelja/slušatelja - silom vlastite prakse i potrebe da gledalište bude puno domišljaju se na razne načine - kako to postići. Kako publiku zaintrigirati da bi teatru bila zrcalni odslik, uspjeha ili neuspjeha?
U trenutku inovativne ideje Kazališnog maratona 2019. (15.-17. ožujka), u organizaciji Grada Osijeka i uz više nego popularne cijene ulaznica (10 kuna), uočavaju se napori "šire društvene zajednice" da animira najšire kazališne slojeve (publike) da pristupi "hramu kulture" i stvori dojmove kao pretpostavku moguće ljubavi za kazalište. Grad to čini i s Osječkim ljetom kulture, također uspješno.
Osječki HNK postao je legendarno poznat kada je (1975. godine) u organizaciji Informativnog centra HNK odgovorio zatvaranju kazališnog gledališta utemeljenjem manifestacije Dani otvorenog kazališta (Dakako da je, u nazivu, bilo simbolike, umješnosti, prilagođavanja pa i prkosa i inata!). Možda najpopularnija kazališna manifestacija dosad - izuzmemo li čuveni, doista svjetski Annale komorne opere i baleta (1970.-1983.) - održavana pod sloganom "U kazalište bez ulaznice", u svojem je gotovo četvrtstoljetnom trajanju bila snažni animatorski magnet velikom broju kazališnih posjetitelja, doskora zaljubljenika u kazalište. Naslijedio ju je Rujanski kazališni KLIK s jednakim nakanama i vidljivim postignućima.
Za publiku se valja boriti. Nikako nisu dostatne (samo) vrsne kazališne predstave (posljednje premijere HNK: "Carmen" i "Othello" doista s pravom nose taj epitet!). Kao što publika voli Kazalište i Kazalište treba voljeti publiku. I tu ljubav iskazivati i pokazivati…

Potpisi ispod fotografija:
Olja Đorđević, direktorica Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta - Narodnog kazališta - Népszínház u Subotici, redateljica je dviju predstava na Maratonu: subotičke "Ukroćene goropadi" i osječkoga "Sumnjivog lica"
alt


Subotička "Ukroćena goropad" otvara osječki Kazališni maraton 2019. Predstava je nedavno, s velikim uspjehom, gostovala u Beogradu u središnjem dramskom teatru JDP (Jugoslavensko dramsko pozorište)
alt

 

 

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku
Radno vrijeme blagajne svakodnevno od 9-13 sati i sat vremena prije početka predstave.
Subotom blagajna radi od 9-12 sati i sat vremena prije početka predstave.
Nedjeljom blagajna ne posluje.
031/220 749   Županijska 9, 31000 Osijek

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Prihvaćam kolačiće s ove web stranice.