Petak, 05. lipanj 2020.

Svako nacionalno kazalište pa tako i osječki HNK, kulturni je zavod od neprocjenjiva značenja. Kontinuitet djelatnosti, mjeren već više od 110-godišnjom tradicijom, vrjednota je sama po sebi. Male medaljone iz prošlosti HNK, pod nazivom Kazališni prisjeti, objavljivat ćemo kako bismo ljubitelje Kazališta podsjetili na kamičke koji su (s)tvorili mozaik dosadašnjih postignuća.

MARATON, LJETO, DANI, KLIK…

Uvijek se čudim kako (kazališni) znanstvenici (pre)rijetko u središte pozornosti stavljaju "najkonstitutivniji" element teatarskog čina - publiku. A ona, gotovo je jednaka enigma estetskim traganjima i repertoarnim nakanama. Bez publike - nema kazališta, notorna je činjenica.
Kazališni praktičari - manje ulazeći u sociološka i teatrološka traganja "o biti" gledatelja/slušatelja - silom vlastite prakse i potrebe da gledalište bude puno domišljaju se na razne načine - kako to postići. Kako publiku zaintrigirati da bi teatru bila zrcalni odslik, uspjeha ili neuspjeha?
U trenutku inovativne ideje Kazališnog maratona 2019. (15.-17. ožujka), u organizaciji Grada Osijeka i uz više nego popularne cijene ulaznica (10 kuna), uočavaju se napori "šire društvene zajednice" da animira najšire kazališne slojeve (publike) da pristupi "hramu kulture" i stvori dojmove kao pretpostavku moguće ljubavi za kazalište. Grad to čini i s Osječkim ljetom kulture, također uspješno.
Osječki HNK postao je legendarno poznat kada je (1975. godine) u organizaciji Informativnog centra HNK odgovorio zatvaranju kazališnog gledališta utemeljenjem manifestacije Dani otvorenog kazališta (Dakako da je, u nazivu, bilo simbolike, umješnosti, prilagođavanja pa i prkosa i inata!). Možda najpopularnija kazališna manifestacija dosad - izuzmemo li čuveni, doista svjetski Annale komorne opere i baleta (1970.-1983.) - održavana pod sloganom "U kazalište bez ulaznice", u svojem je gotovo četvrtstoljetnom trajanju bila snažni animatorski magnet velikom broju kazališnih posjetitelja, doskora zaljubljenika u kazalište. Naslijedio ju je Rujanski kazališni KLIK s jednakim nakanama i vidljivim postignućima.
Za publiku se valja boriti. Nikako nisu dostatne (samo) vrsne kazališne predstave (posljednje premijere HNK: "Carmen" i "Othello" doista s pravom nose taj epitet!). Kao što publika voli Kazalište i Kazalište treba voljeti publiku. I tu ljubav iskazivati i pokazivati…


Potpisi ispod fotografija:
Olja Đorđević, direktorica Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta - Narodnog kazališta - Népszínház u Subotici, redateljica je dviju predstava na Maratonu: subotičke "Ukroćene goropadi" i osječkoga "Sumnjivog lica"
alt


Subotička "Ukroćena goropad" otvara osječki Kazališni maraton 2019. Predstava je nedavno, s velikim uspjehom, gostovala u Beogradu u središnjem dramskom teatru JDP (Jugoslavensko dramsko pozorište)
alt

 

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku
Radno vrijeme blagajne svakodnevno od 9-13 sati i sat vremena prije početka predstave.
Subotom blagajna radi od 9-12 sati i sat vremena prije početka predstave.
Nedjeljom blagajna ne posluje.
031/220 749   Županijska 9, 31000 Osijek

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Prihvaćam kolačiće s ove web stranice.