Četvrtak, 02. travanj 2020.

Svako nacionalno kazalište pa tako i osječki HNK, kulturni je zavod od neprocjenjiva značenja. Kontinuitet djelatnosti, mjeren već više od 110-godišnjom tradicijom, vrjednota je sama po sebi. Male medaljone iz prošlosti HNK, pod nazivom Kazališni prisjeti, objavljivat ćemo kako bismo ljubitelje Kazališta podsjetili na kamičke koji su (s)tvorili mozaik dosadašnjih postignuća.

UMRO PREDRAG PETROVIĆ

Tužna vijest stigla je iz Zagreba: poslije duge i teške bolesti u 64. godini života preminuo je Predrag Petrović, glumac Zagrebačkog kazališta lutaka. Rodio se u Osijeku 7. rujna 1955. godine, a oduvijek ga je zanimala gluma koju je na kraju i diplomirao na Akademiji za kazalište, film i televiziju u klasi profesora Izeta Hajdarhodžića i Rade Šerbeđije - navodi portal 24 sata.
U listu "Kazalište" iz 1974. godine pronašli smo kratku crticu poslije predstave "Prije toga" Güntera Grassa, u (prijevodu i) režiji Branka Mešega, izvedene u čuvenom osječkom Miniteatru (premijera: 28. veljače 1974.). Autor "d", tada suradnik "Kazališta" (početnik), kasniji je istaknuti sportski novinar i publicist Dragutin Kerže, dobitnik brojnih nagrada i Nagrade za životno djelo Hrvatskoga novinarskog društva.
Bili su to početci mladog kazališnog entuzijasta Predraga-Peđe Petrovića, tada još ni maturanta. Sljedeće godine već je student Pravnog fakulteta u Osijeku i - po uzoru na Miniteatar i njegov Omladinski scenski studio - pokreće (nažalost bez većeg uspjeha) Scenu osječkih studenata (SOS). Peđa tada ima iza sebe već nekoliko ostvarenih uloga u profesionalnom HNK-u ("Malograđani" Gorkog; "Lisistrata i NATO" Hochhutha; "Karneval cvrčaka" Jirsaka-Kekanovića), a sljedeće godine - opet nas obavještava "dk" - "mladi zaljubljenik u kazalište Osječanin Predrag Petrović krenuo je stazom glumačkog poziva. Ovih je dana položio prijemni ispit i postao student Akademije kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu". DK još nas podsjeća da "nesumnjivo, ovaj mladić zna što želi, i kad završi Akademiju bit će značajno kvalificirano pojačanje za osječku Dramu" ("Kazalište", br. 106, 1-15 listopada 1976.).
Nažalost, Peđa se više nije vratio u Osijek! Glumio je u zagrebačkim kazalištima (Teatar ITD, DK Gavella, od 1987. u ZKL-u), grupi AKTER, u splitskom, varaždinskom i pulskom kazalištu, kod Ljubiše Ristića u Subotici (KPGT), u TV-nizankama i na filmu…Spomenimo još i njegovu partnericu iz predstave "Prije toga" u Miniteatru - Željku Šmit (Danas Željka Smit-McBride). Danas je ugledna znanstvenica, molekularna biologinja na Kalifornijskom sveučilištu u Davisu, SAD.
Kazalište je tako, ostalo u prisjetu, kao što to ostaje i Peđa - ovim zapisom.
 

 

alt

alt

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku
Radno vrijeme blagajne svakodnevno od 9-13 sati i sat vremena prije početka predstave.
Subotom blagajna radi od 9-12 sati i sat vremena prije početka predstave.
Nedjeljom blagajna ne posluje.
031/220 749   Županijska 9, 31000 Osijek

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Prihvaćam kolačiće s ove web stranice.