Četvrtak, 02. travanj 2020.

OBAVIJEST ZA POSJETITELJE

alt
Dragi naši,

Pravila temeljne pristojnosti nalažu poštovanje pri svakom obraćanju, osobito kada je riječ o obraćanju poput ovog. No, vremena koja su nas zaskočila, a koja ostavljaju dojam ratnoga stanja, poštovanje uzdižu na novu razinu – razinu najljudskije bliskosti. Okolnosti koje nam nalažu izbjegavanje prisnosti u svrhu očuvanja života istodobno, zapravo nimalo paradoksalno, u nama bude potrebu za najčovječnijom blizinom mišlju, riječju i djelom, za najpoetičnijim uzmakom pred mrakom.

Ostati kod kuće zbog samih sebe i cijeloga svijeta ne znači ne biti u svijetu. Osobito ne u vremenu svekolikog umreženja i neprestane povezanosti.

Vaše kazalište samo privremeno je zatvorilo vrata publici, ali ne kako bi utihnulo i zadržalo dah, nego kako bi uhvatilo zamah i u plesnoj majstoriji trostrukog aksla nastavilo dalje – u budućnost koja će se sadašnjih tuga i zebnji sjećati sa sjetom. Umjetnici koji su vas sve do sadašnje nedaće razgaljivali ili tjerali u ganuće i dalje rade, utjelovljuju Samsone, Dalile, Velike svećenike, Trenkove koji su barunski bilježili poviješću raščetvorena carstva. I bit će spremni za trenutak kad umukne nevolja. Svjetioničarski će riječ, pjevana ili dikcijski temperirana, ponovno zabljesnuti na sceni, mirisat će na nove kostime, na tremu koja se ne spominje, na ushit koji se vidi. U svečanom foyeru ćemo ponovno komentirati sve što je bilo, što je trebalo biti i što će biti. I moći ćemo se zagrliti, poljubiti, u bliskom govoru, na uho, u žamoru i buci velikog broja okupljenih moći ćemo planirati budućnost. Onako kako je planirati trebaju oni koji kane još dugo se veseliti i slaviti život.

Uz vas smo, sve odreda, uz ovaj grad, ovu zemlju, jer umjetnost je uvijek uz narod koji ju porađa svojim temperamentom, svojom poviješću, ostavštinom, stremljenjima, geografijom. Sa svih svojih bezbroj lica. Umjetnost je ta zahvaljujući kojoj narod opstaje. Zbog ljepote i istine bez kojih nema istinskog života.

Budite uz nas i u ovom vremenu koje zabranjuje dodir prisnosti. Mi smo uvijek uz vas. Neprestano i zauvijek.

Vaš HNK u Osijeku
 

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku
Radno vrijeme blagajne svakodnevno od 9-13 sati i sat vremena prije početka predstave.
Subotom blagajna radi od 9-12 sati i sat vremena prije početka predstave.
Nedjeljom blagajna ne posluje.
031/220 749   Županijska 9, 31000 Osijek

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Prihvaćam kolačiće s ove web stranice.