Četvrtak, 18. listopad 2018.


Valentina Fijačko
sopran

Valentina Fijačko rođena je u Varaždinu 1977. godine. 2002. godine diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doc. Lidije Horvat Dunjko. Iste godine upisuje poslijediplomski studij na Muzičkoj akdemiji u Zagrebu. Sudjelovala je na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. 2001. i 2003. godine osvojila je 1. nagradu na natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Dubrovniku.

Stipendistica je CEE Musiktheater/Deutsche Bank iz Beča. Za vrijeme studija nagrađena je Dekanovom i Rektorovom nagradom, te nagradom Marija Borčić za najboljeg studenta pjevanja. Dobitnica je i nagrade Ivo Vuljević za najuspješnijeg mladog umjetnika u 2003. godini, te nagrada Zagrebačke filozofije i PBZ American Expressa za najuspješnijeg mladog glazbenika Hrvatske u 2004. godini.

Kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkom filharmonijom, Varaždinskim komornim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom, Orkestrom splitske opere, Orkestrom osječke opere, Orkestrom zagrebačke opere, Zagrebačkim solistima, Orkestrom mariborske opere, Orkestrom hrvatske vojske... Članica je opere splitskog HNK-a. U HNK-u u Zagrebu, Valentina Fijačko do sada je nastupala u ulogama: Laurette i Genofieffe u operama Gianni Schicci i Sour Angelica Giacoma Puccinija, Papagene i Pamine u operi Čarobna frula, te Zerline u operi Boris Godunov M. P. Musorgskog, Dijeteta u operi Dijete i čarolije M. Ravela te ulozi Bastienne u Mozartovoj operi Bastien i Bastienne. U HNK-u Ivan Zajc u Rijeci nastupila je u ulozi Laurette u Puccinijevoj operi Gianni Schicchi. U HNK-u u Osijeku ostvarila je ulogu Susanne u operi Figarov pir te Fiordiligi u operi Cosi fan tutte W. A. Mozarta, Helene u opereti Lijepa Helena J. Offehbacha, Adine u operi Ljubavni napitak G. Donizettija, Jelene u operi Nikola Šubić Zrinjski I. pl. Zajca te Dujle u operi Ero s onoga svijeta J. Gotovca. Na 32. Varaždinskim baroknim večerima ostvarila je ulogu Isikrateje u operi Pompeo Mango F. Cavallija. U Narodnom pozorištu u Sarajevu ostvarila je ulogu Susanne u Mozartovoj operi Figarov Pir.

Ostvarila je solističke dionice u djelima: W. A. Mozarta, G. B. Pergolesija, B. Brittena, I. Kuljerića, A. Haneggera, K.W. Morgensterna, G.Rossinija...

Valentina Fijačko do sada je održala niz hvaljenih koncerata diljem Hrvatske (Zagreb, Varaždin, Dubrovnik, Split, Rijeka, Osijek, Karlovac...) te u Belgiji, Italiji, Sloveniji, Švicarskoj, Rusiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Austriji...).

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku
Radno vrijeme blagajne svakodnevno od 9-13 sati i sat vremena prije početka predstave.
Subotom blagajna radi od 9-12 sati i sat vremena prije početka predstave.
Nedjeljom blagajna ne posluje.
031/220 749   Županijska 9, 31000 Osijek

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Prihvaćam kolačiće s ove web stranice.