Ponedjeljak, 21. svibanj 2018.

ERO S ONOGA SVIJETA

Jakov Gotovac
ERO S ONOGA SVIJETA
komična opera u tri čina

Jakov Gotovac rodio se u Splitu, 11. listopada 1895. Unatoč činjenici da je glazbena znanja stjecao izvan konvencionalnih institucija i prilično nesistematično, veliki se hrvatski skladatelj rano uključio u glazbenu praksu i uspješno počeo skladati. Početkom Prvog svjetskog rata sudjelovao je u radu pjevačkih društava „Zvonimir“ i „Lisinski“, te u organizaciji amaterskog Hrvatskog kazališnog društva za Dalmaciju. Od 1919. sudjeluje u organizaciji Splitske filharmonije, a 1922. i Filharmonijskoga društva u Šibeniku. Od 1923. djelovao je u Zagrebu kao korepetitor, te operetni i operni dirigent Hrvatskog narodnog kazališta. Gotovac je, uz Baranovića i Lhotku, najizrazitiji predstavnik takozvane glazbene struje nacionalnoga glazbenog smjera u Hrvatskoj. Upravo to oslanjanje na folklor najizraženije je u njegovim ponajboljim glazbenim ostvarenjima: operi „Ero s onoga svijeta“, zborskoj „Koledi“, te orkestralnom „Simfonijskom kolu“. Glas o talentiranom skladatelju iznimna scenskog instinkta i dara za glazbenu ironiju pročuo se daleko izvan granica domovine.
Jakov Gotovac preminuo je u Zagrebu, 16. listopada 1982.

U Zagrebu praizveden davne 1935., „Ero s onoga svijeta“ najpopularnija je i najizvođenija hrvatska opera. Izuzetnu popularnost i dojmljiv međunarodni uspjeh nesumnjivo su proizašli iz sjajne suradnje književnika Milana Begovića i skladatelja Jakova Gotovca.
U HNK-u u Osijeku posljednji puta premijerno izvedena 20. listopada 2006., ova komična opera u tri čina koju u ovoj sezoni na repertoar vraćamo kao obnovu savršeno životno oslikava okružje i likove Dalmatinske zagore. Na izrazitu komičnost libreta nadovezuje je bogato orkestrirana glazba živoga ritma i kolorita. Riječ je o operi prepunoj pamtljivih, dojmljivih arija, dueta i zborskih dijelova na koje se završno kolo postavlja poput savršene glazure na besprijekornoj torti.

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku
Radno vrijeme blagajne svakodnevno od 9-13 sati i sat vremena prije početka predstave.
Subotom blagajna radi od 9-12 sati i sat vremena prije početka predstave.
Nedjeljom blagajna ne posluje.
031/220 749   Županijska 9, 31000 Osijek