naproxen medication interactions zovirax ointment medication vegro 50 sildenafil tablets ip cerco buspar for anxiety vs zoloft allpills complaints definition buy malegra online jesse torres the best cialis clone low cost flomax without prescription

ERO S ONOGA SVIJETA

Jakov Gotovac
ERO S ONOGA SVIJETA
komična opera u tri čina

Jakov Gotovac rodio se u Splitu, 11. listopada 1895. Unatoč činjenici da je glazbena znanja stjecao izvan konvencionalnih institucija i prilično nesistematično, veliki se hrvatski skladatelj rano uključio u glazbenu praksu i uspješno počeo skladati. Početkom Prvog svjetskog rata sudjelovao je u radu pjevačkih društava „Zvonimir“ i „Lisinski“, te u organizaciji amaterskog Hrvatskog kazališnog društva za Dalmaciju. Od 1919. sudjeluje u organizaciji Splitske filharmonije, a 1922. i Filharmonijskoga društva u Šibeniku. Od 1923. djelovao je u Zagrebu kao korepetitor, te operetni i operni dirigent Hrvatskog narodnog kazališta. Gotovac je, uz Baranovića i Lhotku, najizrazitiji predstavnik takozvane glazbene struje nacionalnoga glazbenog smjera u Hrvatskoj. Upravo to oslanjanje na folklor najizraženije je u njegovim ponajboljim glazbenim ostvarenjima: operi „Ero s onoga svijeta“, zborskoj „Koledi“, te orkestralnom „Simfonijskom kolu“. Glas o talentiranom skladatelju iznimna scenskog instinkta i dara za glazbenu ironiju pročuo se daleko izvan granica domovine.
Jakov Gotovac preminuo je u Zagrebu, 16. listopada 1982.

U Zagrebu praizveden davne 1935., „Ero s onoga svijeta“ najpopularnija je i najizvođenija hrvatska opera. Izuzetnu popularnost i dojmljiv međunarodni uspjeh nesumnjivo su proizašli iz sjajne suradnje književnika Milana Begovića i skladatelja Jakova Gotovca.
U HNK-u u Osijeku posljednji puta premijerno izvedena 20. listopada 2006., ova komična opera u tri čina koju u ovoj sezoni na repertoar vraćamo kao obnovu savršeno životno oslikava okružje i likove Dalmatinske zagore. Na izrazitu komičnost libreta nadovezuje je bogato orkestrirana glazba živoga ritma i kolorita. Riječ je o operi prepunoj pamtljivih, dojmljivih arija, dueta i zborskih dijelova na koje se završno kolo postavlja poput savršene glazure na besprijekornoj torti.

Video - ProlazniciGet the Flash Player to see this player.

Newsletter

Prijavite se za primanje mjesečnog programaHrvatsko narodno kazalište u Osijeku