Ponedjeljak, 23. srpanj 2018.

TOSCA

Giacomo Puccini
T O S C A
Glazbena drama u tri čina

Prema istoimenoj drami Victoriena SARDOUA
libreto napisali Giuseppe GIACOSA i Luigi ILLICA

Dirigenti Zoran Juranić
Redatelj Ozren Prohić
Scenografkinja Dinka Jeričević
Kostimografkinja Mirjana Zagorec
Oblikovateljica rasvjete Vesna Kolarec

OSOBE
FLORIA TOSCA, poznata pjevačica Sanja Toth
MARIO CAVARADOSSI, slikar Damir Fatović
BARUN SCARPIA, prefekt rimske policije Slobodan Cvetičanin
CESARE ANGELOTTI, nekadašnji konzul rimske Republike Saša Čano
SPOLETTA, Scarpijin agent Predrag Stojić
CRKVENJAK Damir Baković
SCIARRONE, oružnik Krunoslav Tuma
TAMNIČAR Tomislav Horvat
PASTIR Ivana Medić

ZBOR I ORKESTAR HNK U OSIJEKU
SUDJELUJU ČLANOVI DJEČJEG ZBORA OSJEČKI ZUMBIĆI

Događa se u Rimu, u lipnju 1800. Prvi čin: u crkvi Sant' Andrea della Valle; drugi čin: palača Farnese; treći čin: na terasi tvrđave Sant' Angelo.

Zborovođa Ljubica Vuletić
Koncertni majstori Ioan Pauna i Igor Šimonji
Korepetitori Damir Šenk i Igor Valeri
Voditeljice dječjeg zbora Osječki zumbići Ana Papa i Majda Milinović
Inspicijentica Irena Budak
Šaptačica Ema Bel

V. d. upravitelja Tehnike Davor Molnar
Voditeljica maskersko-vlasuljarske radionice Julka Seginj
Voditelj pozornice Mato Ivić
Voditelj rasvjete Tomislav Kobia
Voditelj tona Davorin Toth
Slikar izvođač Leon Landeka    
Dekor i scenska oprema izrađeni u radionici HNK pod vodstvom Željka Jurića.
Kostimi izrađeni u krojačkoj radionici HNK pod vodstvom Zvonka Majdiša.

Subota, 24. ožujka 2018. u 19 sati


ZORAN JURANIĆ - skladatelj i dirigent
Studirao je glazbenu teoriju, kompoziciju (Stjepan Šulek) i dirigiranje (Igor Gjadrov) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, nakon čega postaje zborovođa u HNK u Zagrebu. Tamo je od 1988. stalni dirigent, a od 2002. do 2005. i ravnatelj Opere. Bio je umjetnički ravnatelj Opere HNK u Rijeci i Opere HNK u Osijeku, te stalni gost-dirigent Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Uz to je od 1975. (s prekidima) bio honorarni predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na Umjetničkoj akademiji u Osijeku; od 2005. je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao redovni profesor. Od 2010. je i šef dirigent Društvenog orkestra Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu. Uz niz simfonijskih i koncertnih skladbi, njegov repertoar obuhvaća pedesetak opernih djela iz svih stilskih razdoblja.
Autor je operne farse Govori mi o Augusti (MBZ 1999.), operne sapunice Pingvini (Hamburg i MBZ 2007.) i operne fantazije Posljednji ljetni cvijet (Novi Sad i MBZ 2013.), te niza scenskih, orkestralnih i komornih skladbi. Revidirao je i izveo niz zanemarenih djela iz hrvatske glazbene baštine, primjerice brojne opere Ivana pl. Zajca i Antonija Smareglie te Blagoja Berse. Ravnao je praizvedbama opera Turci pod Siskom Miroslava Miletića (1993.), Preobražaj Stanka Horvata (1995.) i Crux dissimulata Srećka Bradića (2009.), a u više navrata okušao se i kao operni redatelj.
Zoran Juranić dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među ostalima, Nagrade Vladimir Nazor (1990.), Vjesnikove nagrade Josip Štolcer Slavenski (1992. i 2000.), Nagrade Grada Zagreba (2000.), Nagrade HAZU (2001. i 2013.), Nagrade Milka Trnina (2013.), Povelje Grada Rijeke (2002.) i Nagrade Porin za životno djelo (2017.). Za Koncert za violu i gudački orkestar dobio je 2011. nagradu HDS-a Boris Papandopulo. Bio je i predsjednik HDS-a od 2012. do 2016.
(40 godina umjetničkog djelovanja)

alt

SANJA TOTH - sopran
U angažmanu HNK u Osijeku je od 1985. godine. U početku pjevačica opernog zbora, da bi kasnije, počevši od malih uloga, prešla na glavni sopranski fah, te tako postala prvakinjom Hrvatskoga narodnog kazališta. Sav prvi fah, te izleti u operetno-mjuziklski svijet postaju neizostavni u umjetničkom svijetu ove umjetnice, te sve više počinje raditi i u dramskim predstavama, na sveopće zadovoljstvo dramskih redatelja. Izuzetan smisao za scenu te savršeno iznijansiran pristup svakoj ulozi, ovu umjetnicu stavlja na nezaobilazan pijedestal u hrvatskom kazalištu, te ona postaje gošćom svih opernih kuća, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. 2001. za svoj talent dobiva najprestižniju nagradu u državi, Nagradu hrvatskoga glumišta za ulogu Elisette u operi Tajni brak, D. Cimarose. U svom, bogatom repertoaru bilježi: G. Puccini - "Tosca", Sestra Angelica (sestra Angelica), Madame Butterfly (Cio Cio San), G. Verdi - "Krabuljni ples " (Amelija), Trubadur (Leonora), W. A. Mozart - "Figarov pir" (Grofica), B. Smetana - "Prodana Nevjesta" (Marženka), J. Gotovac - "Ero sa onoga svijeta" (Đula), I. pl. Zajc - "Nikola Šubić Zrinjski" (Eva), Zlatka (Mara), F. Hatze - "Povratak" (Marta i Jela).
Osim opernih ostvarenja, ova umjetnica se potvrdila i u koncertnom pjevanju, (veći broj oratorijskih i sakralnih koncerata). Ova umjetnica bilježi i još jednu nominaciju za nagradu Hrvatskoga glumišta, za ulogu Madame Butterfly, 2000. godine.
(30 godina umjetničkog djelovanja)

alt

SLOBODAN CVETIČANIN - bariton
Rodio se u Nišu. Solo-pjevanje diplomirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skopju, u klasi prof. Blagoja Nikolovskog. Istodobno je diplomira i glazbenu teoriju i pedagogiju. Opernu karijeru započeo je u Skopju kao solist opere, ulogom Sime mlinara u operi “Ero s onoga svijeta” J. Gotovca, a nastavio je u Osijeku, 1989.
Igrao je cijeli nit glavnih uloga u operama i operetama. Uz operno, njeguje i koncertno pjevanje. Snimio je LP kao solist oratorija „Stabat Mater“, G. Rossinija. Gostovao je na opernim i koncertnim pozornicama diljem Europe.
Dobitnik je III. nagrade na natjecanju glazbenih umjetnika te specijalne nagrade za izvođenje domaćeg autora u Zagrebu 1989. Dobitnik je Spomen povelje za sudjelovanje u mirnoj reintegraciji 1997.
U razdoblju od 1991. do1994. bio je zborovođa i dirigent ansambla Opere, a u sezoni 2007/2008. obnašao je dužnost Ravnatelja opere HNK u Osijeku. Sada djeluje kao solist Opere HNK u Osijeku. „Toscom“ će proslaviti 35 godina umjetničkog djelovanja.
 

 

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku
Radno vrijeme blagajne svakodnevno od 9-13 sati i sat vremena prije početka predstave.
Subotom blagajna radi od 9-12 sati i sat vremena prije početka predstave.
Nedjeljom blagajna ne posluje.
031/220 749   Županijska 9, 31000 Osijek

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Prihvaćam kolačiće s ove web stranice.