Utorak, 07. srpanj 2020.

DOMAGOJ DOROTIĆ

alt

Tenor Domagoj Dorotić glazbenu naobrazbu počeo je kao trubač u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru,a srednju glazbenu školu završio je u Zagrebu na Glazbenom učilištu Elly Bašić 1999. 2004. postao je student solo pjevanja u klasi profesorice Vlatke Oršanić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je diplomirao u lipnju 2008. 2010. postaje solist opere u zagrebačkom HNK. Od tada je, među ostalim, u zagrebačkom HNK, ostvario uloge u operama Nikola Šubić Zrinski Ivana pl.Zajca (Juranić), Parsifal Richarda Wagnera (Treći štitonoša), Mazeppa P.I.Čajkovskoga (Andrej), Giani Schichi Giacoma Puccinia (Rinuccio),Hamlet Ambroisea Thomasa (Laert), Ljubavni napitak Gaetana Donizettija (Nemorino), Evgenij Onjegin P.I. Čajkovskoga (Lenski), Tosca Giacoma Puccinia (Cavaradossi ), Ekvinocij Ivana Brkanovića (Ivo) i druge.
Domagoj je paralelno pjevao u HNK u Splitu, gdje ostvario također niz značajnih uloga u operama kao što su Macbeth Giuseppea Verdija (Macduff),  Adel i Mara Josipa Hatzea (Adel), Nabucco Giuseppea Verdia (Ismael), Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija (Turiddu),  Traviata Giuseppea Verdia (Alfredo) , Ukleti Holandez Richarda Wagnera (Steuermann). Od nastupa na stranim pozornicama možemo izdvojiti nastup u Litvanskoj Nacionalnoj operi u Rigi u ulozi Lenskoga u operi Evgenij Onjegin P.I.Čajkvskoga
Često nastupa i koncertno, surađujući sa našim i stranim istaknutim dirigentima te sa Zagrebačkim  sifonijskim orkestrom kao i s Filharmonijom.
Među nagradama ističu se: Rektorova nagrada za ulogu Rinuccia u operi Gianni Schicchi Giacoma Puccinia u izvedbi HNK  Zagreb (2008), Prva nagrada žirija na Ljetnom opernom seminaru u Schloss Laubachu, Njemačka (2008), Nagrada Hrvatskoga glumišta za ulogu Maxa u operi Crux dissimulata Srećka Bradića, u režiji Krešimira Dolenčića, a produkciji HNK Zagreb i 25. .Muzičkog biennala Zagreb, te za ulogu Fentona  i ulogu Fenona u operi Falstaff Giuseppea Verdija, u režiji Arnauda Bernarda, a izvedbi HNK  Zagreb (2009).  Nagrada Ante Marušić HNK  Split za najbolje operno ostvarenje u protekle dvije godine (2012), Nagrada Vladimir Ruždjak HNK u Zagrebu za ulogu Cavaradossija u operi Tosca. Među nedavnim nastupima izdvajaju se sudjelovanje u predstavljanju hrvatske kulture u Manausu u Brazilu povodom Svjetskog nogometnog prvenstva, nastup u Glagoljaškoj misi Leoša Janačeka uz Kraljevsku filharmoniju iz Liègea (Belgija), te svakako treba napomenuti da je Domagoj imao čast pjevati solo nacinalnu himnu Republike Hrvatske povodom primanja iste u punopravno članstvo Europske Unije (2013). Domagoj je također imao čast sudjelovati na otvorenju 66. Dubrovačkih ljetnih igara gdje je izveo ariju Nessun dorma uz Slovensku filharmoniju (2015).
 

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku
Radno vrijeme blagajne svakodnevno od 9-13 sati i sat vremena prije početka predstave.
Subotom blagajna radi od 9-12 sati i sat vremena prije početka predstave.
Nedjeljom blagajna ne posluje.
031/220 749   Županijska 9, 31000 Osijek

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Prihvaćam kolačiće s ove web stranice.