Utorak, 07. srpanj 2020.

ANĐELI BABILONA

Mate Matišić, dramski pisac, scenarist, skladatelj i glazbenik, rodio se 1965. u Ričicama kraj Imotskog. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a zaposlen je kao urednik u Dramskom programu Hrvatskoga radija. Svira u džez sastavima, nastupa na džez koncertima i festivalima te svira nekoliko narodnih instrumenata (samicu, tamburicu, bisernicu, bas prim).  Dramski prvijenac “Namigni mu, Bruno!” napisao je 1985. (praizveden je dvije godine kasnije pod naslovom “Bljesak zlatnog zuba”), a do 2005. napisao je još osam dramskih tekstova koji su izvedeni u hrvatskim kazalištima. To su “Legenda o svetom Muhli”, “Božićna bajka” (po motivima komada “Josef und Maria” austrijskoga dramatičara Petera Turrinija), “Cinco i Marinko”, “Anđeli Babilona”, “Svećenikova djeca”, te “Posmrtnu trilogiju”, koju čine drame “Sinovi umiru prvi”, “Žena bez tijela” i “Ničiji sin”. Scenarist je i koscenarist filmova “Život sa stricem”, “Priča iz Hrvatske”, “Kad mrtvi zapjevaju”, “Fine mrtve djevojke”, “Infekcija”. Skladao je glazbu za velik broj filmova, kazališnih predstava, televizijskih serija, crtani film “Unpluged”, tri dokumentarna filma, kao i glazbu za televizijske spotove, TV-špice, radio-drame. Osim u Hrvatskoj, drame su mu izvođene u Bugarskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji i Rusiji. Dobitnik je niza nagrada za dramske tekstove i glazbu: Zlatna arena za glazbu (filmovi “Maršal”, “Svjedoci” i “Ničiji sin”), Godišnja nagrada Jure Kaštelan za umjetnost (2007.), Zlatni smijeh (za glazbu i dramski tekst), Nagrada publike na Stuckemarktu u Heidelbergu.

Radnja ove rustikalne travestije, kako je naziva sam autor u svojevrsnoj želji da “razbuca” uvriježene stavove na svim razinama, prati bahatog Gradonačelnika koji, pritisnut prozivanjima medija koji javnost alarmiraju na njegovu neukost, grozničavo pokušava u samo jednome danu naučiti čitati i pisati. U tome mu pomaže mladi profesor koji je spreman umrijeti za svoje akademske ideale (onako kako umrijeti mogu samo mladi, svijetom još nepregaženi idealisti). Uz Gradonačelnika, njegova tajnika Maxa, glavni sudionici ovog komada koji se neštedimice poigrava političkom zbiljom i njezinom percepcijom u javnosti su i stari konformist i poltron Profesor II kojemu je svijet, dakako, osujetio i bez imalo pompe pokopao sve ideale. Kao šlag na torti pojavljuje se i zanemarena gradonačelnikova žena željna osvete, ženskom pronicavošću i gorčinom oboružana i spremna za krajnji obračun. Do “istrebljenja”.


Mate Matišić
ANĐELI BABILONA
Redatelj:  Vinko Brešan
Asistentica redatelja: Julia Martinović
Dramaturginja: Željka Udovičić Pleština
Autor glazbe: Mate Matišić
Scenograf: Dragutin Broz
Kostimografkinja: Doris Kristić
Koreograf: Vuk Ognjenović
Oblikovatelj svijetla: Tomislav Kobia

DRAMSKE OSOBE:

GRADONAČELNIK / Aleksandar Bogdanović
TAJNIK / Miroslav Čabraja
PROFESOR, 29 godina / Vladimir Tintor
ŽENA, gradonačelnikova supruga / Sandra Lončarić
PROFESOR II, 60 godina / Davor Panić
ANĐEO I, ženstvene pojave / Aljoša Čepl
ANĐEO II, alkoholičar / Matea Grabić Ćaćić
KLAPA / Tomislav Moržan, Tomislav Horvat, Krunoslav Tuma
PLESAČI / Vuk Ognjenović, Danijel Novoselac, Antonio Jakić, Vanja Dušić, Boris Stjepanović
BILKA / ovca 

Inspicijent: Eduard Srčnik
Šaptačica: Zrinka Stilinović

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku
Radno vrijeme blagajne svakodnevno od 9-13 sati i sat vremena prije početka predstave.
Subotom blagajna radi od 9-12 sati i sat vremena prije početka predstave.
Nedjeljom blagajna ne posluje.
031/220 749   Županijska 9, 31000 Osijek

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Prihvaćam kolačiće s ove web stranice.