Ponedjeljak, 21. svibanj 2018.

OSJEČKI LONG, LONG PLAY

Onkraj kolektivnog, svi pamtimo drukčije, kao s osobnim filtrom za svjetlost i zvuk. No, kolektivno uvijek nekako turobno tvrdimo da je nekoć bilo bolje. Zbog boljih vremena. Zaboravljamo da mladost koja smo bili drukčije i bolje trpi. Da nikad nije bilo bolje. Ni gore. Disonanca sa snovima uvijek je prisutna. Baš kao i u posljednje vrijeme nekako oskrnavljena osječka urbanost. Zato nam praizvedba Kostelnikova „Osječkog long, long playa“ 8. lipnja dolazi kao neočekivano kolektivno-iskustveni album sa sličicama iz potisnute, nedavne zbilje. Ova rock melodrama, kako je autor žanrovski opisuje, započinje u mitskom Radnjaku kojeg je razbucao dinamit, pa pojela zemlja, u kojemu su nekoć svirali legendarni Dinamiti, upoznavali se naši roditelji, a obilazi sve toponime osječkih urbanih legendi, secira krajobraz Osjieka – pupka svega važnog sad mrske nam državne tvorevine. Ima tu priča o vojskama koje su pobijedile/izgubile, Hrvatskog proljeća, zakuhavanja novog rasula. I okupila se tu sjajna ekipa iz također legendarnog Valoša, kultne „birtije“ koja zaposjela je prostor nekadašnje mesnice. Branko Koste lnik ne samo da je autor teksta, nego bira i sklada glazbu, dok dramatizaciju potpisuje Davor Špišić itekako upućen u sva dramski secirana zbivanja. Uz redatelja Sašu Anočića kojeg Osječani itekako pamte po sjajnim režijama, tu je kostimografkinja Jasminka Petek-Krapljan, te scenografkinja Jelena Sušac. Bez ikakvih dumina i izmotavanja, ovo sluti na dobar, sjajan tulum za sve lege, legice i one koji se tako osjećaju. I pamte, pamte sve.

OSJEČKI LONG, LONG PLAY  predstava je nastala prema tekstu Branka Kostelnika u dramatizaciji Davora Špišića.
Riječ je o melodrami u formi velike ploče-long plejke  koja se sastoji od deset prizora i jednog pred prizora, odnosno od 10 „pjesama“ i uvodne teme. Predstava opisuje predstavnike i način života mlade generacije u Osijeku od šezdesetih do kraja osamdesetih godina, a radnja se odvija na najpoznatijim mjestima grada Osijeka. Posebno obilježje predstave je jezik, tj. govor, a to je kolokvijalni govor kojim su govorili mladi osječani toga doba. Produkciju predstave radilo bi Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, kao praizvedbu za OSJEČKO LJETO KULTURE 2018. godine, te kao repertoarna predstava HNK u Osijeku u sezoni 2017./2018. godine. Predstava bi okupila ne samo brojne osječke glumce već i brojne velike osječke talente iz drugih umjetničkih područja: glazbe, scenografije, kostimografije i multimedijalnih umjetnosti.

Životopis:
BRANKO KOSTELNIK, publicist, producent  i multimedijski djelatnik, rođen  1961.u Osijeku. Prvi tekst objavio u Glasu Slavonije 1978.  Tijekom osamdesetih radio na HRT Radio Osijek i Studio Osijek i bio glavni i odgovorni urednik omladinskog lista „TEN“ i „Osječkog tjednika“. Devedesetih radio kao free lancer novinar te tekstove iz pop kulture, rock glazbe i suvremene umjetnosti  objavljivao u brojnim  tiskovinama. Utemeljitelj i leader grupe RODERICK (1983.)  koja od devedesetih djeluje   pod imenom RODERICK NOVY (6 samostalnih albuma, 11 video spotova i 4 kompilacije). Autor tekstova, glazbe i performancea te scenarija za video spotove grupe.  Najpoznatiji performance mu je „Love song“ (2001.) s bardom  cro art scene Ivanom Kožarićem.  Radi kao producent u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Magistrirao sociologiju kulture na FDV Sveučilišta u Ljubljani. Stručni suradnik “Enciklopedije hrvatske pop i rock glazbe“ (1994,). Objavio autorske knjige:  “Moj život je novi val” , „Pop kalčrl“  i  „Eros, laži pop/rock pjesme“ , a uskoro mu izlazi  i Antologija  rock poezije  u suradnji s T.Brlekom . Idejni autor multimedijskih knjiga  „Umjetnost uvijek izmiče!“s Ivanom Kožarićem  i „Odvedi me do ruba šume“ . Autor velike izložbe omota ploča u galeriji Forum (2006.)   te velike multimedijalne izložbe OSAMDESETE u HDLU  2015. Na 50.godišnjicu  najutjecajnije  cro art grupe GORGONE utemeljuje multimedijsku grupu GORGONA NOVA  s kojom    nastupa diljem  Europe, a Upravo  im je  izašla multimedijska knjižica s   CD i kreću na euro toru po euro galerijama i muzejima. Predsjednik hrvatskog Društva za istraživanje popularne kulture. Član HDP, HGU, HMD i HND.


 

OSJEČKI LONG, LONG PLAY
(rock melodrama)

Dramatizacija: Davor Špišić
Redatelj: Saša Anočić
Skladatelj: Branko Kostelnik i grupa Roderick
Scenografkinja:  Jelena Sušac
Kostimografkinja: Jasminka Petek-Krapljan
Oblikovatelj svjetla: Saša Anočić
Glazbeni suradnik: Damir Šenk

OSOBE
Esseg prije bombe, bend
BRCA, pjevač i klavijaturist / Ivan Ćaćić
JANA, pjevačica / Antonija Pintarić
ZVONE, gitarist / Lino Brozić
MAKS, basist / Antonio Jakupčević
ĐOLE, bubnjar / Aljoša Čepl
GEZA, trubač / Duško Modrinić

Roditelji, frendovi, gurui, groupies, mediji, represivci, depresivci, lutalice, huligani...
MARA, Brcina majka / Ljiljana Krička Mitrović
STOLE, Janin otac / Aleksandar Bogdanović
NEDA, Janina majka / Jasna Odorčić
ČARLI, pjesnik / Vladimir Tintor
VIŠNJA, novinarka / Sandra Lončarić
ZLAJA, bivši letač pod koševima / Armin Ćatić
TAVAN, skladištar grada / Mario Rade
SENKA, kafanska pjevačica / Petra Blašković
BRKO, udbaš / Davor Panić
MILENA, vojna liječnica / Anita Schmidt
FRANC, producent iz alpske doline / Vjekoslav Janković
RALE, razbijač s Vijenca, kroničar / Matija Kačan
LONKA, razbijač s Vijenca, kroničar / Domagoj Mrkonjić
CHRISTIANE / Dina Vojnović

Rock melodrama u formatu velike ploče (longplejke), s A i B stranom, u 10 songova. Odsvirana na osječki način, laćarna i bez valjanja dumina.

Inspicijent: Eduard Srčnik
Šaptačica: Zrinka Stilinović

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku
Radno vrijeme blagajne svakodnevno od 9-13 sati i sat vremena prije početka predstave.
Subotom blagajna radi od 9-12 sati i sat vremena prije početka predstave.
Nedjeljom blagajna ne posluje.
031/220 749   Županijska 9, 31000 Osijek